top of page
Fina rosa blommor

Min hudvårdsresa

Sedan tidiga tonåren och till och med lite innan dess började jag sminka mig, först med mammas mascara vid kalas och skolfoton sedan med mer och mer av egen köpta produkter. Vid en ålder av 13-14 år var makeup min vardag. Nått skulle man ju tvätta bort det med också, till en början var nog tvål och vatten mitt val , för att sedan gå över till enklast möjliga hudvård inköpt i den lokala mataffären.

 

Strax därefter ca 16 års åldern hade mina eksem från barnåren kommit igen, och nu i mitt ansikte. Inte roligt för en skönhetsmedveten tonåring. Huden var stram, torr och kliade. Foundation var inte att tänka på. Omgivningen kunde fälla mindre passande kommentarer om att jag var väldigt röd/torr/flagig med mera. Huden är så mycket ens självkänsla.

 

Här någonstans 16-17 års ålder så började jag gå hos en hudterapeut och har sedan dess använt professionella produkter. Gjort avsteg ibland då jag tyckt det varit dyrt, men alltid gått tillbaka då de billigare alternativen inte levererat.

medaljer
Grönt blad

Trots professionella produkter och en del ansiktsbehandlingar så har inte huden varit perfekt. Bättre och sämre omvartannat. Tröttsamt och jobbigt då skönhet, smink och hudvård varit och är ett av mina största intressen. Tro mig jag har testat det mesta - även det som kanske inte varit anpassat till min känsliga eksemhud. Vändningen kom för några år sedan, strax innan jag påbörjade min hudterapeututbildning. Lösningen för mig då var det som kallas "medicintekniska produkter" alltså hudvård som gränsar till läkemedel. Det blev en väsentlig skillnad och det kunde gå långa perioder då jag var eksemfri - dock aldrig 100% under ett år.

Utbildningen till hudterapeut är påfrestande på många sätt, inte minst för huden som får utså ibland mellan 3-4 ansiktsbehandlingar i veckan. Ännu tuffare för en hud som redan är utsatt. Det gick bra trots allt, med ett litet envist eksem på högra kinden som aldrig gav sig. Jobbigt då jag nu var färdig hudterapeut och ändå inte hade "perfekt hud".

Ungefär ett år efter min examen, då huden varit upp o ner och aldrig helt 100 så såg jag på instagram om något nytt -probiotisk hudvård från Esse. Jag blev nyfiken, kanske kunde det vara lösningen på mina långvariga problem med huden. Jag kontaktade dem och vi bokade ett möte. Jag var skeptisk och lite rädd, min hud var ok vid tillfället och jag ville inte sabba det med att byta rutin. Långsamt började jag prova lite i taget, och efter någon månad så släppte de Sensitive serien med en rengöring, ett serum och en cream. Då kan vi snacka VÄNDNING! På två veckar var mitt envisa eksem som jag haft i år (mer eller mindre) borta! Huden var lugn, och framför allt den var HEL. Sakta med säkert kunde min hudbarriär börja läka på riktigt, med hjälp av goda bakterier och mat till de goda bakterierna.

 

Nu har jag använt Esse i över fem år - jag har inte haft nått eksem utbrott! Jag har till och med kunna använt produkter från både antiage-serien samt bassortimentet.

Jag har verkligen kunnat testa och leka med hudvård så som jag alltid önskat, men inte tidigare haft en hud som klarat av det.

 

Om du orkat läsa såhär långt, så vill jag bara säga att det finns hopp. Huden är ett levande organ och med rätt hudvård kan det mest envisa problem få en snabb och långsiktig lösning! 

Rosenknopp
bottom of page